Traductor

diumenge, 10 de novembre del 2013

Si us plau, en català

Des de l’inici del curs escolar estem vivint uns moments molt conflictius i contradictoris en l’àmbit de l’educació, tothom ja sap de què parlo.
Massa sovint em pregunto de què va servir tot el treball  que varem portar a terme en els  anys 70 del segle passat. Què hem fet malament perquè ens trobem en el que ara ens trobem?. Suposo que hem d’acceptar que la vida no és progrés sinó que són cercles que es van repetint,... no sé...
Jo, com moltes famílies varem lluitar perquè els nostres fills poguessin aprendre i estudiar en català i no en la llengua imposada artificialment, com ho varem fer nosaltres; però ara ens podem trobar que els nostres néts hagin d’estudiar en una altra llengua, no imposada políticament però si econòmicament, l’anglès.
Qui més que jo pot parlar de la necessitat de dominar l’anglès i els problemes que comporta no dominar-lo. Animo a tothom, joves i grans a aprendre l’anglès perquè, malauradament, amb el català, castellà i francès no es va gaire enlloc.
Ara..., no ens passem.
He observat que en diferents centres de formació que s’està imposant l’anglès de manera barroera, es fan assignatures com les socials, la gimnàstica o les ciències, en anglès i la única explicació és: cal que els estudiants dominin l’anglès i l’únic professorat que domina “una mica” l’anglès són el professor d’història, de ciències o de gimnàstica...
Els nostres fills no poden estudiar en català! Potser que ens ho fem mirar!
La única manera de dominar l’anglès és fent assignatures en anglès?
No seria millor poder estudiar en català i dominar l’anglès o altres idiomes, organitzant grups de conversa, en grups reduïts, per debatre temes d’interès i/o actuals? Hi ha moltes maneres per aprendre i dominar l’anglès i això ho sabem tots.
JO VAIG LLUITAR PERQUÈ ELS MEUS FILLS POGUESSIN ESTUDIAR EN CATALÀ, espero no haver de tornar a lluitar PERQUÈ ELS NÉTS TAMBÉ HO PUGUIN FER.

És que el català està predestinat a morir?