Traductor

divendres, 2 d’abril del 2021

Parlem d'Europa

Ara més que mai sovint parlem d'Europa, però sovint fem servir la paraula Europa sense tenir en compte realment a què ens referim. Cal que tinguem en compte:

1. Molt sovint fem servir l'expressió: "A Europa diuen que....", "A Europa han decidit...." com si nosaltres no fossim europeus. Com si Europa fos un país veí o llunyà. Fa uns anys a mi m'havien  arribat a dir: "tu eres catalana, tu eres europea..."

2. Europa no és la Unió Europea, és molt més, hi ha països europeus que no formen part de la Unió Europea i això ho sap tothom. 

3. Europa és un continent, però molt petit. Fa uns anys en una conferència a la Universitat de Barcelona vaig sentir una reflexió molt interessant:  "fixeu-vos si Europa és petita que si obriu un altes a la pàgina del mapa mundi, que normalment ocupa dues pàgines, Europa queda en el "cosit/unió" de les dues pàgines i quasi no es veu". És veritat, Europa és petita al mig de dos grans blocs immensos. Dos blocs al capdavant de les tecnologies i la inteligència artificial, cosa que no són capdavanters ni els estats que formen la Unió Europea ni Europa en general. Em perdut el tren? o la importancia és relativa? Cal que reflexionem sobre aquests punts. Esdevindrem esclaus d'aquests blocs? o sabrem viure estratègicament al mig d'ells?

Som europeus i cal que els nostres valors, sovint menystinguts, ens serveixin per viure de manera més humana, sabent valorar les coses que ens envolten com el paisatge, la natura en general, les petites coses que fan que cada moment sigui diferent, gaudir dels detalls, de l'amistat, del companyerisme, de l'especificitat de cada persona. 

Avançar ràpid, per arribar a on? cal? per què? Som un David al mig de dos Goliats però recordem qui va guanyar. No cal correr però no ens adormim, només cal que gaudim de la vida aportant el nostre granet de sorra. Soms petits, però soms grans. Junts avançarem i junts gaudirem de la vida.